חיי הזוגיות עלו על שרטון? החלטתם להיפרד? אלו עשרת הדברות שעליכם לדעת בהליך הגירושין: הצבת היעד, סימון המטרה, תיאום צפיות, בניית תוכנית אסטרטגית בתיק.
עשרת הדברות
1.איסוף מידע וראיות 2. פתיחת ההליך 3. מזונות אשה 4. מזונות ילדים 5. זמני שהות 6. חלוקת רכוש 7. מתן הגט 8. דמי כתובה 9. פירוק שיתוף 10. הוצאות חריגות .
נרחיב מעט-
פתיחת ההליך: היכן לפתוח את תיק הגירושין, האם בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה. זכרו, זה ההליך שבו יש סמכות מקבילה בשני ערכאות המשפט ומרוץ נכון נתון בידך, רצת ראשון? קבעת את גורלך לכל אורך התיק. לבית הדין הרבני סמכות ייחודית לדון בנישואין וגירושין, אך ניתן לכרוך את כל האמור לעיל ולתת לבית הדין סמכות שיפוט בעניין. או לחילופין, בית הדין יטפל אך ורק בעניין הגט וכל הכרוך בו וכל יתר הדברים יטפל בית המשפט לענייני משפחה. לפיכך, בשני הערכאות ישנה חשיבות של איסוף מידע מבחינת המוציא מחברו עליו הראיה.
מזונות אשה - לפי סעיף 2 לחוק תיקון דיני המשפחה - אדם חייב במזונות בן זוגו לפי הוראות הדין האישי החל עליו, בקביעת המזונות שאדם חייב לספק לבן זוגו, בא התחשבות בהכנסותיו של בן שהזוג מעבודה, מנכסים ומכל מקור הכנסה אחר (עפי' הדין האישי הבעל חייב במזונות האשה עד למתן הגט ואף ליתר זכויות).
מזונות זמנים - עפי' סעיף 10 לחוק: "הוגשה תביעה למזונות, רשאי ביהמ"ש לפסוק מזונות זמניים עד לגמר ערעור בתביעה. כלומר זוהי בקשה שלסעד דחוף בגין מזונות אשה ומזונות ילדים עד לקביעת ופסיקת ביהמ"ש בתביעת המזונות.
מזונות ילדים - סעיף 3 לחוק קובע: "אדם חייב במזונות הילדים הקטנים שלו והילדים הקטנים של בן זוגו" במקביל לשני המזונות הנ"ל עפי החוק, גם אם הוגשה תביעה ניתן להגיש תביעה נפרדת למזונות זמניים במיידית עד למתן פסק דין בעניין המזונות.
זמני שהות (חלוקת זמני שהות של הילדים עם שני ההורים) בזמני שהות יש לקחת בחשבון חגי ישראל, חופשות, שבתות, אירועים משפחתיים, התנגשויות בין חגי ישראל לסופי שבוע.
מתן הגט - גט הינו שטר המפרק את קשר הנישואין בין בני הזוג ובמקביל יש לקבל תעודת גירושין. על פי חוק בתי הדין הרבניים סעיף 1 מובא שעל בית הדין הרבני לקבוע בפסק דין או בהחלטה שהאיש יתן גט לאשתו, אין נפקא מינה אם זה בלשון חובה, כפייה, מצווה או בכל לשון אחרת.
פירוק השיתוף - בני הזוג אשר רכשו יחד דירת מגורים במהלך חיי הנישואין, זכאים בכל עת לדרוש פירוק השיתוף, ניתן לבצע זאת עפי הסכם ובאין הסכם, יהא הפירוק עפי' צו בית משפט. הפירוק יכול גם להיות על דרך מכירת המקרקעין וחלוקת הפדיון (עפי' סעיף 37-40 לחוק המקרקעין).
דמי כתובה - שטר כתובה הינו שטר המסדיר זאת ההתחייבות בין בני זוג במסגרת הנישואין ואת ההתחייבות הכספית בעת סיום הקשר. לפיכך, כאשר מתנתק קשר הנישואין על הבעל רובצת חובת תשלום דמי כתובה לאפוקי מחריגים אשר הדין האישי חל על הזוג שאין הבעל חייב בתשלום דמי כתובה כג' בגידות, יחסים פסולים וכיוצ"ב.
הוצאות חריגות- עפי' חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות(סעיף 14) ההורים הינם האפוטרופוסים הטבעיים של ילדיהם הקטינים. תפקידי ההורים לדאוג לצרכי הקטין לרבות חינוכו, לימודיו, הכשרתו לעבודה, שמירה על נכסיו, ניהולם ופיתוחם. צמודה להם הרשות להחזיק בקטין ולקבוע את מקום מגוריו והסמכות לייצגו. בכל עניין הנתון להם, חייבים שני ההורים לפעול תוך הסכמה. לא באו ההורים לידי הסכמה ביניהם, רשאים יחד לפנות לערכאה שיפוטית ואותה ערכאה תכריע בעניין. הוצאות רפואיות חריגות (שאינם בסל הבריאות) על אף מזונות הקטינים, על ההורים לסכם את ההוצאות הרפואיות החריגות שאינם בסל הבריאות כג' טיפולי שיניים ואורטודנטיה, פיזיוטפיה, טיפוליים פסיכולוגים, רפואה משלימה ועוד. הוצאות חינוך חריגות- כג' קייטנות, טיולים, פעילויות חברתיות, חוגים, העשרה, שיעורי עזר, תגבור ועוד.
הכנת תסקיר עובד סעד- הינה חוות דעת עם המלצות לערכאה שיפוטית לעניין הסדרי המשמורת המשותפת ו/או אחריות הורית משותפת ו/או חלוקת זמני שהות רחבה.
שמחה כהן משרד עו"ד
0528440752